U bent zzp’er en u wilt voor uw activiteiten een auto aanschaffen. Koopt u deze dan privé of op de zaak? Wat betekent dat voor eventuele aftrekposten? En wat betekent dat voor de kilometerregistratie van privé en / of zakelijke ritten?
Belangrijke vragen waar u goed over na moet denken alvorens u de keuze maakt een auto aan te schaffen.
Wat is voordeliger: auto op de zaak of zakelijk rijden in privé auto?
Dit is meestal de eerste vraag die u als ondernemer stelt. Echter, deze vraag kan niet eenduidig beantwoord worden. De kosten zijn namelijk geheel afhankelijk van het type auto (bouwjaar en CO2 uitstoot), uw vermogen en het aantal kilometers dat u van plan bent te gaan rijden.
Zakelijk rijden met privé auto
Wanneer u ervoor kiest om een auto met uw privévermogen aan te schaffen, kunt u geen BTW over het aanschafbedrag aftrekken. U mag wel € 0,19 per gereden zakelijke kilometer in aftrek brengen van uw winst. Dat zorgt ervoor dat u minder belasting hoeft te betalen over uw winst.
U mag ook BTW aftrekken van de onderhouds-, gebruiks- en reparatiekosten voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Voor zover de auto wordt gebruikt voor privé doeleinden, is geen aftrek mogelijk. De bepaling van het privégebruik hangt af van het wel of niet bijhouden van een kilometerregistratie.
Houdt u geen kilometerregistratie bij, dan mag u al het BTW op onderhoudskosten aftrekken, maar dan corrigeert u aan het eind van jaar het privégebruik door 1,5% van de cataloguswaarde (incl BTW en bmp) op te geven als verschuldigde BTW. Houdt u wel een kilometerregistratie bij? Dan moet uit de rittenadministratie blijken welke kilometers privé en welke zakelijk waren.
Auto op de zaak
Wanneer u ervoor kiest uw auto zakelijk aan te schaffen, heeft dit als direct voordeel dat u alle kosten kunt afboeken als zakelijke onkosten. Brandstofkosten; reparatiekosten; onderhoudskosten; verzekeringskosten: allerlei kosten die u kunt aftrekken. Ook de waardevermindering van uw auto mag u boeken als autokosten.
Er is echter een belangrijk aspect wat u niet over het hoofd mag zien wanneer u een wagen op de zaak aanschaft: u mag per jaar slechts 500 kilometer privé rijden, anders krijgt u te maken met een vaak flinke bijtelling. Bijtelling kunt u voorkomen met een sluitende kilometerregistratie.
Handmatig bijhouden of automatisch genereren van kilometerregistratie?
Of u nu zakelijk of privé een auto aanschaft, het belang van het nauwkeurig bijhouden van zakelijk of privé gereden ritten is groot. Zo’n rittenregistratie kunt u handmatig bijhouden of automatisch laten genereren.
U begrijpt wel dat het handmatig bijhouden van de gereden privé en zakelijke kilometers zeker met een hoog aantal verschillende ritten per dag, een tijdrovende activiteit kan zijn en bovendien vaak het risico op fouten niet uitsluit. Dit met een boete of bijtelling tot gevolg.
Een automatische rittenregistratie werkt computer gestuurd via een black box in de wagen en houdt nauwkeurig bij hoeveel kilometers u waar en wanneer aflegt. Het enige dat u nog doet is aangeven of de rit zakelijk of privé is geweest: u bespaart hierdoor zeeën van tijd aan administratie en u bent gegarandeerd van een sluitende kilometerregistratie, mits u een rittenregistratiesysteem gebruikt die door de Belastingdienst wordt goedgekeurd. Rittenregistratiesystemen die door de Belastingdienst worden goedgekeurd hebben het Keurmerk RRS.
Wilt u meer weten over de werking van een automatisch kilometerregistratiesysteem? Lees dan verder op de website van RouteVision.