We zien het minder vaak dan vroeger, maar ontslag op staande voet komt nog regelmatig voor. Hierbij geeft de werkgever dat de arbeidsovereenkomst per direct wordt ontbonden. Voordat de ondernemer in kwestie dit mag uitvoeren, moet er eerst goedkeuring zijn vanuit de kantonrechter of de UWV. Daarbij zal de reden voor ontslag op staande voet gegrond moeten zijn. Een reden voor ontslag kan zijn bedrijfsgeheimen doorlekken of het stelen van goederen. Dit zijn voorbeelden, maar wel legitiem om ontslag op staande voet door te zetten. Als werknemer is het ook fijn dat je weet wat je kan doen. Zo kun je het ontslag op staande voet aanvechten.
Ontslag op staande voet en nu?
De werkgever is toegestaan de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Als het volgende plaats vindt: ‘’Ieder der partijen is bevoegd de arbeidsovereenkomst onverwijld op te zeggen om een dringende reden, onder onverwijlde mededeling van die reden aan de wederpartij’’. Het is een klap duidelijk dat de werkgever/ondernemer een geldig reden moet hebben. De belangrijkste reden is een dringende reden.
Dringende reden
Wat is dan een dringende reden? Bij een dringende reden moet je denken aan een daad, bepaald gedraag of een eigenschap waardoor de werkgever het contract niet meer door kan laten lopen. Om het beeldend te maken hebben wij een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.
- De persoon mist de bekwaamheid om de werkzaamheden uit te voeren
- Hij of zij maakt zich schuldig aan diefstal, bedrog, of mogelijke andere misdrijven
- De persoon heeft andere ernstig in gevaar gebracht
In de wet kan men nog genoeg voorbeelden vinden. Wil je dus meer weten over een dringende reden bij ontslag op staande voet. Kijk dan vooral in het wetboek artikel 7:678 BW.
Voordat het ontslag doorgezet kan worden, moet de ondernemer de bewijslast aan kunnen tonen. Stel een collega zegt dat jij iets gestolen hebt, dan is de verklaring van de collega niet voldoende. Er moet daadwerkelijk bewijs zijn van de gestolen goederen.
Vraag hulp aan de specialisten
Ontslag op staande voet aanvechten is dus niet bij voorbaat kansloos. Verstandig is wel om hulp te vragen aan advocaten of andere professioneels. Zij zitten namelijk in de materie en kunnen jou probleemloos helpen. Als je ervan overtuigd bent dat je ontslag op staande voet onterecht is geweest, dan heb je de volgende twee opties:
- Naar de kantonrechter gaan en verzoeken het ontslag op staande voet ongedaan te maken
- Het vorderen van een vergoeding
Mocht je op zoek zijn naar meer informatie. Klik dan vooral op deze link. Zo ga je voorbereid het traject in.