Er komt een dag dat niemand je meer iets vertelt. Niet “snuit je neus” of “maak je huiswerk” en zeker niet “ga naar de sportschool” of “doe je aangifte inkomstenbelasting”. Er komt een dag dat je jezelf dat allemaal moet vertellen. Voor veel mensen is die dag al tientallen jaren geleden. Wat helaas niet betekent dat zij nu weten hoe ze de dingen voor elkaar moeten krijgen. Ze stuntelen door het leven, meestal gaat het goed, vaak niet. Het knagende gevoel geen controle te hebben en iets essentieels in tijdens het opgroeien gemist te hebben, blijft. En de uitputting die we voelen bij al de dingen die nog niet gedaan zijn.
Het is het werk dat we laten liggen, niet het werk dat we doen, dat ons moe maakt. Denk maar eens aan een rommelige kelder en twee manden met strijkgoed. Daarom is het goed om professionele hulp in te schakelen om je op de goede weg te helpen. Maar je kunt vooruitlopend daarop, natuurlijk ook zelf al actie nemen. Pas als je grip op je leven hebt, krijg je ook grip op je financiën.
1. Stel jezelf tijdslimieten
Om je leven op de rails te krijgen, hoef je het niet op zijn kop te zetten: volg gewoon een paar regels en het zal beter gaan. Een daarvan is: alles wat je binnen twee minuten kunt doen, doe je meteen. Stel niets uit tot morgen, wat je vandaag al kan doen. De kans is groot dat je het morgen vergeet.
2. Breng je leven op orde: De chaos bestrijden
‘Genialiteit heerst over chaos’, zei Albert Einstein ooit. Toch helpt het enorm om taken op to-do lijstjes bij te houden. Dan is je hoofd vrij voor nieuwe dingen en kun je in één oogopslag zien wat er nog moet gebeuren.
3. Stel prioriteiten
Kies elke maand een bepaalde datum (bijvoorbeeld de laatste maandag op de kalender) als je “prioriteitsdag”. Op die dag ruim je tijd in voor taken die zich de afgelopen vier weken hebben opgestapeld. Of het nu gaat om het plannen van doktersafspraken, belastingvoorbereiding, het boeken van een vakantie, of die langverwachte koffiedate met je beste vriendin.
4. Doe alleen het haalbare
Als je voor een ontmoedigende taak staat, verlies je snel je interesse. Dus verdeel het in kleine porties. In plaats van “het appartement opruimen”, staat er voor één dag “de keukenla opruimen” op de agenda. Op deze manier kun je al gauw tegen jezelf zeggen: ‘Mijn leven op orde brengen, geen enkel probleem.’
5. Vergeet de beloning niet
Heel belangrijk voor de motivatie: Als je iets gedaan hebt, trakteer je jezelf. Maakt niet uit of het schoenen of ijs is. Het werkt!
Leer hier meer tips voor slimme ondernemers: https://www.deslimmeondernemer.nl/