Iedere aannemer krijgt vroeg of laat de vraag van een potentiële opdrachtgever of hij VCA- gecertificeerd is. Sterker nog, een groot aantal opdrachtgevers stelt een VCA- certificering zelfs verplicht. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wat VCA- certificering is en waar het voor dient.
Wat is een VCA- certificaat?
De afkorting VCA betekent: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Als je een VCA- certificaat hebt, weet je hoe je veilig moet werken en dat je rekening kunt houden met de gezondheid van jezelf en de mensen om je heen. Ook weet je dat en hoe je rekening moet houden met het milieu. Het VCA- certificaat was ooit een checklist om te toetsen of er veilig gewerkt werd. Inmiddels is het een volwaardig certificaat geworden, waarvoor je een cursus moet volgen en een examen moet afleggen.
Voor wie is het VCA- certificaat bedoeld?
Het VCA- certificaat is bedoeld voor mensen die in een omgeving werken waar je bepaalde risico’s loopt als het gaat om veiligheid, gezondheid en milieu. Je moet hierbij denken aan de bouwsector, elektrotechnische sector, petrochemische bedrijven en farmaceutische bedrijven. Echter ook verkeersregelaars, mensen die werken in de groenvoorziening en schilders zijn gebaat bij een VCA- certificering. Het VCA- certificaat is er zowel voor werknemers als leidinggevenden. Ook bedrijven kunnen een VCA- certificering krijgen.
Waarom heb je een VCA- certificaat nodig?
Het VCA- certificaat is ingesteld om de veiligheid op de werkplaats te garanderen, dan wel te vergroten. Tevens is het een garantie voor de opdrachtgever dat het bedrijf dat hij inhuurt, weet hoe het veilig moet werken. Het hebben van een VCA- certificaat is niet wettelijk verplicht. Het komt steeds vaker voor dat de werkgever een VCA- certificaat eist om je een baan aan te kunnen bieden. Ondanks dat VCA- certificaat niet wettelijk verplicht is, heb je dus een (veel) grotere kans op een baan als je het VCA- certificaat hebt behaald.
Hoe kom je aan een VCA- certificaat?
Om het VCA- certificaat te halen, moet je eerst een VCA- cursus volgen. Er zijn in Nederland diverse instellingen die een VCA- cursus aanbieden en waar je ook je VCA- examen kunt doen. Op het internet zijn er voldoende van dergelijke instellingen te vinden. De cursussen worden klassikaal aangeboden, maar het is ook mogelijk om de cursus via zelfstudie of via e- learning te doen. Het is wel van belang dat je een erkende VCA- instelling neemt om de cursus te volgen.
Welke VCA- certificaten zijn er?
Er zijn drie typen VCA- certificaten. Het B- VCA- certificaat is voor werknemers. Hiermee beschik je over de basiskennis betreffende veilig werken en rekening houden met de gezondheid en het milieu. Het VOL- VCA- certificaat is voor leidinggevenden. Behalve dat je zelf weet aan welke veiligheidseisen je moet voldoen, weet je ook waar je medewerkers aan moeten voldoen op dit gebied. Een VCA- certificaat heeft een geldigheid van tien jaar. Na deze tien jaar moet je opnieuw een VCA- examen doen.