Wanneer je geïnteresseerd bent in de wetgeving, kan je een kijkje nemen bij de opleiding orde en veiligheid. De keuze voor een opleiding is zeker geen makkelijke keuze. Je moet je erg goed oriënteren voordat je een definitieve keuze maakt. Studenten maken vaak de verkeerde keuze, omdat zij zich niet voldoende oriënteren. Daarom heeft dit artikel als doel om je meer te informeren over opleidingen omtrent wetgeving. De opleiding orde en veiligheid heeft te maken met het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Dit heeft de overheid natuurlijk als taak. Om de openbare orde en veiligheid te hanteren is de overheid in interactie met onder andere de politie, het openbaar ministerie, wijkteams en de brandweer. Er is dus een samenwerking met verschillende instanties. Daar komt echter ook bij kijken dat de wetgeving regelmatig veranderd. Het hanteren van de openbare orde en veiligheid kan daarom soms ingewikkeld zijn. Voor het goed verlopen van de samenwerking met verschillende instanties is het van belang dat je op de hoogte bent van wetswijzigingen.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Door middel van de opleiding orde en veiligheid leer je hoe je goede keuzes kan maken. Er zijn verschillende onderwerpen die ter sprake komen, zoals: integrale veiligheid, crisismanagement, bijzondere wetten en criminaliteitsbestrijding. Je krijgt verschillende trainingen tijdens de opleiding waarmee je leert om problematiek effectief aan te pakken. Je kunt hierbij denken aan een training criminaliteitsbestrijding en ondermijning. Je kunt vervolgens bij jouw gemeente gaan kijken hoe je criminele activiteiten kunt voorkomen. Je bent dus actief bezig met denken en het zoeken naar oplossingen. Wanneer het gaat om de integrale veiligheid, ben je actief aan het nadenken over het stimuleren van de veiligheid in een gemeente bijvoorbeeld. Nadat je de opleiding hebt afgerond kan je onder andere de volgende functies uitvoeren: beleidsmedewerker, juridisch adviseur en risicomanager.
Besluit begroting en verantwoording basis
De bbv opleiding is een opleiding op mbo-niveau en heeft een duur van drie maanden. De opleiding gaat over de financiële functie van de overheid. Besluit begroting en verantwoording is namelijk van belang bij het maken van een begroting en jaarstukken. In een begroting staat er vermeld wat voor plannen de gemeente heeft inclusief wat de kosten zullen zijn en hoe ze dit zullen financieren. Jaarstukken bevatten de financiële verantwoording van deze plannen. Door het volgen van deze opleiding leer je dus alles wat je moet weten over besluit begroting en verantwoording. Na het volgen van de opleiding kun je je kennis meteen toepassen in de praktijk.
Hoe zien de lessen eruit?
Om mee te beginnen kun je zelf bepalen hoe je de opleiding gaat volgen: online of op locatie. Vervolgens staat persoonlijke ontwikkeling centraal tijdens de lessen. Er wordt regelmatig geoefend zodat je je kennis en vaardigheden kunt toepassen in de praktijk. De docenten zijn dan ook mensen die werken in dit werkveld. Je krijgt dus voortdurend te maken met voorbeelden uit de praktijk. Je kunt deze opleiding volgen indien je werkt bij de overheid en meer kennis wilt doen omtrent besluit begroting en verantwoording. De opleiding wordt afgerond met een digitaal examen. Indien je een voldoende haalt voor dit examen, behaal je je diploma.
Voor meer over ondernemen en meer, kijk hier