Horecabedrijven of bedrijven met een bedrijfskantine produceren ongetwijfeld de afvalstromen GFT-afval en swill. Van de term GFT dat staat voor groente, fruit en tuinafval heb je vast wel eens gehoord. Een deel van GFT-afval bestaat uit gekookte etensresten, dit deel wordt ook wel swill genoemd. Swill is dus al het organische afval dat vrijkomt in een kantine, restaurant of keuken. Lees in dit artikel wat er allemaal weggegooid mag worden bij het swill-afval en wat de voordelen zijn van het scheiden.
Wat mag er weggegooid worden bij het swill-afval?
Onderstaande keukenresten mogen weggegooid worden bij het swill voor een goede recycling:
- Fruit
- Sauzen
- Soepen
- Groente
- Gekookte etensresten
- Eierschalen
- Aardappelen
- Melk en pap
- Vlees, vis en gevogelte
- Friet
- Vetten
Wat hoort niet tussen het swill?
Hieronder een aantal voorbeelden van afval dat niet thuishoort in de afvalstroom swill:
- Slachtafval
- Botten van dieren
- Tuinafval
- Bloemen
- Potgrond
- Mosselschelpen
- Koffiepads
- Frituurvet
- Theezakjes
- Haren
- As
Wat zijn de voordelen van swill-afval scheiden?
- Voldoen aan de verplichting. Het scheiden van swill-afval is verplicht als er meer dan 200 kilo per week vrijkomt.
- Geen vieze geurtjes. Het grootste deel afval betreft keukenresten, wanneer je dit weggooit in een andere container dan zorgt dit voor vervelende luchtjes en schimmel. Door te scheiden of een Powerknot machine te gebruiken voorkom je dit.
- Beter recyclebaar. Door afval te scheiden blijven andere afvalstromen binnen het bedrijf schoner, waardoor ze beter recyclebaar zijn.
- Bewustwording van voedselverspilling. Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de hoeveelheid voedsel dat dagelijks wordt verspild. Het scheiden van swill zorgt voor bewustwording.
Wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer?
Hierboven hebben we verschillende redenen op een rijtje gezet waarom het scheiden van afval verstandig is. Nu je weet dat afval veel gekookte etensresten bevat en wat de voordelen van het scheiden zijn, vraag je jezelf waarschijnlijk af: wat zijn de voordelen voor mij als ondernemer? Een van de grootste voordelen is dat het scheiden ervoor zorgt dat er een duidelijk beeld van de hoeveelheid voedselverspilling binnen jouw horecabedrijf of bedrijfskantine schept. De kans is groot dat op dit vlak dan ook nog een hoop winst te behalen is.
Daarnaast zorgt het scheiden van afval dat je een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Zo draag je als bedrijf bij aan een stukje Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.