Heb jij de laatste paar maanden minder plezier in je werk en wil je werkgever je ontslaan? Dan is er sprake van ontslag met wederzijds goedvinden. Jij staat namelijk op het punt om ontslag te nemen, terwijl je werkgever je sowieso al wou ontslaan. Ondanks dat jullie het eens zijn over jouw ontslag is het verstandig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Het is immers niet iets dat je in een paar minuten geregeld hebt. Daarom vertellen wij je in deze blog graag hoe ontslag met wederzijds goedvinden werkt. Lees snel verder en kom alles te weten.
Belangrijk om te weten
Bij een ontslag met wederzijds goedvinden zijn jij en je werkgever het erover eens dat je binnenkort uit dienst gaat. Daar kunnen vanzelfsprekend allerlei redenen voor zijn. Je hoeft dus niet per se iets verkeerds gedaan te hebben. Het is belangrijk om te weten dat je werkgever bij een ontslag met wederzijds goedvinden niet naar het UWV of de rechter moet. Het is hierbij namelijk mogelijk om zelf afspraken over het ontslag te maken. Alle gemaakte afspraken moeten vastgelegd worden in een vaststellingsovereenkomst. Dit staat in de volksmond ook wel bekend als de beëindigingsovereenkomst.
Wat staat er in een beëindigingsovereenkomst?
Heb je recent onderhandeld over de voorwaarden van je ontslag? Dan is het belangrijk om alle gemaakte afspraken te noteren in een beëindigingsovereenkomst. Toch blijft het voor veel mensen lastig om te bepalen wat hier nou precies in moet staan. Daarom hebben wij hieronder een opsomming gemaakt van de belangrijkste onderwerpen:
- Op welke datum je contract afloopt. Houd altijd rekening met de opzegtermijn.
- De ontslagvergoeding. Hierover mag je beste onderhandelen.
- Wat er gebeurt met je openstaande vakantiedagen. Neem je dit op of laat je ze uitbetalen?
- Moet jij je houden aan de afspraken van je contract, zoals: het concurrentiebeding?
- Ben je elkaar nog iets verschuldigd. Indien dit niet kan dan is er sprake van finale kwijtschelding.
De ontslagvergoeding
Voordat je kunt gaan onderhandelen over een eventuele ontslagvergoeding, is het noodzakelijk om te weten dat een werkgever niet verplicht is om dit te betalen. Toch krijg je in de meeste gevallen altijd een ontslagvergoeding. Met dit bedrag kan je de tijd overbruggen voordat je ander werk hebt gevonden. Een ontslagvergoeding is dus vooral bedoeld om al jouw vaste lasten te kunnen betalen zonder dat je in financiële problemen komt door het ontslag.
Zelfstandig aan de slag
Nu je weet wat er allemaal bij een ontslag met wederzijds goedvinden komt kijken, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Ga met je werkgever om tafel om elk aspect te bespreken en maak voor jezelf afspraken die jij aantrekkelijk vindt. Het is immer niet de bedoeling dat je er slechter van af komt. Heb je moeite met de onderhandelingen? Dan kan je altijd langs een juridisch loket gaan om je te laten adviseren over jouw situatie. Op deze manier weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt. Veel succes met het gesprek met je werkgever!
Ook interessant: Waarom moet ik een advocaat inschakelen bij een arbeidsconflict?