Wanneer je ervoor kiest om aan de slag te gaan als teler zal je kunnen vaststellen dat je daarvoor een keuze dient te maken uit verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je gewassen buitenshuis te gaan telen. Dit betekent dat je gaat telen in de openlucht waardoor je aangewezen bent op het klimaat en het weerbeeld. Dat kan gunstig, maar ook bijzonder slecht uitpakken. In ieder geval is het op deze manier compleet onmogelijk om gedurende het hele jaar dezelfde gewassen te telen. Dat wordt wel mogelijk gemaakt door het benutten van de mogelijkheden die glastuinbouw met zich meebrengt. Vormt glastuinbouw voor kwekers dan de perfecte oplossing? We laten het je graag ontdekken door middel van de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina!
Waarom kan glastuinbouw rekenen op zoveel interesse?
Van alle verschillende mogelijkheden die er bestaan op vlak van telen of kweken lijkt het er naar uit te zien dat vooral glastuinbouw op een behoorlijke interesse kan rekenen. Hoe komt dat? Zeer eenvoudig. Voor glastuinbouw geldt dat het telers heel wat nieuwe mogelijkheden heeft aangereikt. Steeds meer telers beslissen om zich te gaan richten op één of enkele specifieke types van gewassen. Dat is op zich geen probleem, alleen zijn de klimatologische omstandigheden voor deze gewassen in Nederland lang niet altijd optimaal. Om een kunstmatig, perfect klimaat te realiseren kan er gebruik worden gemaakt van glastuinbouw.
Door gebruik te gaan maken van kassen wordt ervoor gezorgd dat heel wat verschillende zaken erg specifiek kunnen worden gerealiseerd. Het gaat hierbij onder meer om:
- De temperatuur in de kas;
- De hoeveelheid water die de gewassen moeten krijgen;
- De belichting (voor bepaalde specifieke gewassen).
Het feit dat er zeer specifieke omstandigheden worden gecreëerd zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat er kan worden gerekend op bepaalde, specifieke voordelen. Zo wordt het bijvoorbeeld niet alleen mogelijk om bepaalde gewassen het hele jaar door te telen, daarnaast kan er ook precies worden ingeschat wanneer deze klaar zullen zijn.
Voor future trends and innovations kijk je bij TNO | Innovation for life.
Zijn de oorspronkelijke nadelen nog steeds van toepassing?
Iedereen die er reeds voor heeft gekozen om zich te verdiepen in de mogelijkheden en de voor- en nadelen van glastuinbouw weet dat er ook enkele keerzijden aan de medaille zijn (of waren?). Sinds jaar en dag is het dan ook zo dat er aan glastuinbouw eveneens verschillende nadelen verbonden zijn. Deze nadelen hadden in het bijzonder betrokken tot:
- Een stevig energieverbruik door het inzetten van fossiele brandstoffen;
- Een niet onaanzienlijke noodzaak aan meststoffen en andere (schadelijke) stoffen.
De bovenstaande nadelen waren niet alleen een doorn in het oog van menig aantal telers, daarnaast ging ook de politiek er zich op een zeker ogenblik mee moeien. Dat heeft gunstig uitgepakt. De inspanningen die zijn gebeurd door de politiek hebben er namelijk voor gezorgd dat glastuinbouw een behoorlijk stuk milieuvriendelijker is geworden. Bovendien heeft onder meer het inzetten van Ledverlichting er eveneens voor gezorgd dat de gebruikskost kon worden ingeperkt. Hierdoor genieten telers van extra financiële voordelen wanneer ze ervoor kiezen om de mogelijkheden van glastuinbouw te gaan benutten.