Overmatig geluid op de werkvloer kan ons gehoor beschadigen. De aantasting van het gehoor kan zelfs leiden tot lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Werkgevers zijn daarom verplicht om werkplekken en werkzaamheden te inventariseren om te kijken waar het gevaar aanwezig is. Zo kun je als ondernemer voorzorgsmaatregelen nemen ter voorkoming van blijvende gehoorschade. Houd jij je hier voldoende mee bezig?
Permanente gehoorschade
Mensen die bloot worden gesteld aan een grote geluidsdosis krijgen last van tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of een pieptoon. Bij een eenmalige blootstelling kan het gehoor zich voldoende herstellen. Bij voortdurende blootstelling aan een grote dosis kan echter permanente gehoorschade optreden. Een hoge dosis geluid leidt bovendien niet alleen tot gehoorschade. Ook kan het leiden tot een hogere bloeddruk, meer stress, concentratieproblemen en vermoeidheid. Daarnaast ontstaat er een verhoogde kans op ongevallen, omdat waarschuwingssignalen en verkeer niet meer goed worden opgevangen.
Beroepsziekte
Niet veel mensen beseffen dat slechthorendheid een serieuze beroepsziekte is. De beroepsziekte leidt zelfs tot maatschappelijke en medische problemen. In 2012 werden naast ouderdomsslechthorendheid maar liefst 3000 meldingen geregistreerd van gehoorschade door werk. In 2010 stond slechthorendheid op nummer 1 van alle beroepsziektes.
Risicovolle beroepen
Beroepen waar hoge geluidsniveaus veel voorkomen zijn hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, boeren, diskjockeys en orkestmusici. Maar ook in sectoren als recreatiecentra en kinderdagverblijven komt soms schadelijk geluid voor. Belastend geluid kan worden teruggedrongen door werknemers minder lang aan geluid te laten blootstellen. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Je kunt er als ondernemer of werkgever wel zo veel mogelijk rekening mee houden.
Andere maatregelen
- Gebruik van stillere machines
- Ontwikkeling van stillere productiemethodes
- Gebruik van geluiddempende kasten
- Werknemers laten werken in een geluiddempende cabine
Tinnitus
Mensen die last hebben van Tinnitus nemen geluid waar zonder externe geluidsbron. Dit kan een fluitend, suizend, piepend of kloppend geluid zijn binnen in hun oren. Ongeveer 3 à 4% van de Nederlandse bevolking heeft last van deze vorm van klachten. De buitengeluiden overstemmen meestal de geluiden in het oor. Het gevolg is dat mensen die aan tinnitus lijden, ’s avonds soms niet kunnen lezen of slapen. De tinnitusgeluiden zijn dan namelijk te duidelijk waarneembaar om te kunnen concentreren of juist ontspannen.
Gehoorbescherming
Hoe schadelijk geluid op de werkplek is, hangt af van het volume en van hoelang je er aan wordt blootgesteld. Bij een werkdag van 8 uur ligt een risicogrens van 80 decibel. Vanaf 85 decibel ben je op de werkvloer wettelijk verplicht om gehoorbeschermers te gebruiken. Als het geluid de grens van 87 decibel overschrijdt, is de werkgever verplicht om extra maatregelen te nemen.
Gehoorbeschermers zijn beschikbaar in allerlei soorten. De meest voor de hand liggende beschermers zijn oordoppen en gehoorkappen. Oordoppen verminderen geluid tot 15 dB, gehoorkappen tot 25 dB. Een demping van 25 dB met oorkappen is voor sommige beroepen zoals een badmeester of barman natuurlijk niet zo praktisch. Oorwatten verminderen het geluid tot max. 10 dB en zijn in veel werksituaties waarschijnlijk afdoende.
Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om een gehoortest te doen via internet. Het is echter betrouwbaarder om gewoon naar de audicien te gaan voor een gehoortest.
Otoplastieken
Otoplastieken zijn oordoppen die individueel zijn aangemeten. Doordat ze zijn gemaakt van kunsthars, sluiten ze de gehoorgang goed af. Dit gebeurt zonder druk uit te oefenen op de wand van de gehoorbuis. Het geluidsniveau wordt dan verminderd tot 30 dB. Omdat otoplastieken goed afgestemd kunnen worden op de werksituatie, gebruiken werknemers deze oorbescherming het meest.
Dus, in hoeverre houd jij als ondernemer rekening met het gehoor van je werknemers? Onderschat het risico niet en zorg voor veiligheid op de werkvloer.