Steeds meer ondernemers onderzoeken of het verstandig is om te beleggen. Alex Mostert van beleggen.info zocht daarom uit of het aantrekkelijker is om te beleggen in een beleggingsfonds, of dat het beter is om zelf te beleggen. In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.
Beleggen kan op verschillende manieren. Via een beleggingsfonds beleg je samen met anderen en heb je weinig te zeggen over de aandelen of opties die worden aangekocht. Deze inspraak heb je wel wanneer jij zelf gaat beleggen. Als jij nog een amateur-belegger bent dan is het prettig om zeker te zijn dat alles perfect gaat. In dit stadium moet je nog veel leren, toch zal alles bijdragen om steeds betere investeringen en beleggingen te doen.
Maar als je start is het lastig om vast te stellen wat nu de beste opties in jouw situatie zullen zijn: kun je beter kiezen voor een beleggingsfonds of zelf beleggen? Wij leggen jou enkele voor- en nadelen van beiden voor.
De voordelen van een beleggingsfonds
Een fonds verzamelt alle gelden van verschillende beleggers en investeert dit vervolgens in aandelen. Een team van experts gaat zelf na wat de beste beleggingen zijn en selecteert op basis daarvan bedrijven en landen waarin geïnvesteerd wordt. Je belegt hierbij met tientallen en soms honderden anderen om aandelen te kopen.
Het grootste voordeel van een beleggingsfonds is de samenstelling van experts die zullen helpen om de juiste beleggingen te doen. Je beslist hierbij helemaal niet over de verschillende investeringen, deze worden volledig door het team van experts uitgekozen. Omdat het beleggingsfonds vaak al enkele of zelfs tientallen jaren ervaring heeft kan dit een goede partner zijn om mee samen te werken.
Ten slotte is het als ondernemer natuurlijk extra aantrekkelijk dat je niet veel tijd kwijt bent. Over het algemeen kost ondernemen al veel tijd. Je wilt dan ook niet al te veel tijd kwijtraken aan het uitzoeken van specifieke aandelen.
De nadelen van een beleggingsfonds
Je kunt het als nadelig ervaren wanneer het beleggingsfonds alles in handen heeft. Omdat jij zelf helemaal geen inspraak hebt op de verschillende beleggingen is het moeilijk om alles zomaar uit handen te geven. Daarbij heb je geen enkele garantie dat de beleggingen goed worden uitgevoerd. Het kost daarom veel tijd om uit te zoeken welk beleggingsfonds je moet kiezen, maar zodra je een goed fonds hebt gevonden kun je hier jaren bij blijven.
De voordelen van zelf beleggen
Als je zelf belegt heb je zelf ook alles in handen. Dat is prettig. Zo weet je tenslotte altijd welke beleggingen er worden gedaan en ben je ook altijd op de hoogte van het rendement. Omdat jij zelf actief de beleggingen mag uitkiezen geeft het een veiliger gevoel. Bovendien is beleggen een stuk spannender wanneer jij zelf de leiding neemt.
Over het algemeen zijn ondernemers vrij eigenwijs. Wanneer je ook een eigenwijze ondernemer bent die het liefst zijn eigen boontjes dopt, dan kan je beter zelf gaan beleggen.
De nadelen van zelf beleggen
Zelf beleggen kost veel tijd. Je moet uitzoeken welke beleggingen je wel en niet kunt doen. Je moet hiervoor tijd investeren in het uitzoeken van een markt, een land en een bedrijf. Het kan daarom lang duren voordat je een goede belegging hebt gevonden.
Beleggingsfonds of zelf beleggen?
Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van jouw eigen situatie. Als jij het liefst zelf de leiding neemt over de beleggingen dan is zelf beleggen de juiste keuze. Maar wil je niet veel tijd investeren en toch potentieel winst wilt maken dan zal een beleggingsfonds een betere optie zijn.
Om met zekerheid te zeggen wat de beste optie voor jouw situatie is kun je beiden proberen. Ga zelf beleggen en schakel een beleggingsfonds in. Zo kun jij direct van beide werelden zien hoe alles werkt en uiteindelijk beslissen wat de beste optie zal zijn.