Hoe creëer je binnen je organisatie een werkklimaat waarin werknemers helemaal tot hun recht kunnen komen en niet overbelast raken? Dat is een belangrijke vraag voor elke ondernemer die een goede werkgever wil zijn voor zijn werknemers. Er zijn signalen die wijzen op overbelasting of zelfs een burn-out. Wanneer het ziekteverzuim toeneemt of een werknemer juist teveel overuren maakt kan dat een signaal zijn. Maar ook over een werknemer die negatief of cynisch over zijn werk praat moet je je zorgen maken. Overbelasting is het gevolg van een disbalans tussen de taakeisen die op een werknemer afkomen en de energiebronnen waaruit dezelfde werknemer kan putten.
De zwaarte van de taakeisen
Elke beroepsgroep heeft zijn hele eigen specifieke taakeisen, inspanningen die een werknemer moet leveren in zijn werk. Bij taakeisen kun je denken aan de hoeveelheid werk, de moeilijkheid van het werk en de beschikbare tijd waarin dit werk gedaan moet worden. Daarnaast vragen taakeisen verschillende soorten inspanning. De ene keer wordt de werknemer vooral lichamelijk belast, de andere keer meer gevoelsmatig of in het denken.
De toegankelijkheid van energiebronnen
De vraag is nu in hoeverre een werknemer gebruik kan maken van energiebronnen om aan de taakeisen te kunnen voldoen of daarvan te kunnen herstellen. Energiebronnen zijn bijvoorbeeld loon en loopbaanmogelijkheden. Denk ook aan onderlinge contacten en steun van collega’s. Ook de mate waarin je werknemer zelf beslissingen kan nemen is een belangrijke energiebron. Daarnaast is het de vraag over welke persoonlijke hulpbronnen je werknemer beschikt. Is er sprake van genoeg zelfvertrouwen, stressbestendigheid en zelfstandigheid? En hoe zit het met optimisme en effectiviteit?
Vinger aan de pols houden
Het is belangrijk voor jou als werkgever om zicht te krijgen op de specifieke taaklasten die op de schouders van jouw werknemer rusten. Creëer een cultuur van openheid waarin de werknemer zich durft te uiten en zich gesteund weet op die momenten dat de taaklasten zwaar zijn. Onderzoek ook samen met je werknemer over welke energiebronnen hij of zij beschikt.
Van burn-out naar bevlogen
Wanneer de balans verstoord geraakt is en de werknemer van een burn out herstellen moet, is dit dé gelegenheid voor jou als werkgever om opnieuw te kijken naar de taakeisen en de energiebronnen van deze werknemer. Opgebrand zijn verandert dan in vitaliteit en afstand tot het werk weer in toewijding. Van burn-out naar bevlogenheid!