Een Brandmeldinstallatie is cruciaal in het tijdig signaleren van een beginnende brand
Brandpreventie bestaat uit vele onderdelen, waarmee het risico op een grote catastrofale brand zo veel mogelijk voorkomen dient te worden. Er zijn altijd verschillende maatregelen te nemen. Sommige maatregelen richten zich op algehele voorkoming van brand en andere maatregelen die vallen onder brandpreventie, richten zich op het verkleinen en verspreiding van het vuur.
Er is ook een belangrijk aspect dat zich richt op tijdige signalering en escalatie, waardoor er op tijd in actie gekomen kan worden en er een plan gemaakt kan worden om iedereen op tijd weg te krijgen en de hulpdiensten op tijd aanwezig kunnen zijn. Essentieel hierbij is een brandmeldinstallatie.
Wat is een brandmeldinstallatie
Een brandmeldinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen en is zoals gezegd gericht op de signalering en escalatie van een beginnende brand. De installatie bestaat onder andere uit rookmelders en handmelders. Rookmelders zullen automatisch afgaan, wanneer er hevige rookontwikkeling in een ruimte plaatsvindt en handmelders kunnen geactiveerd worden, wanneer een persoon brand ontdekt in een gebouw. Zodra een brandmeldinstallatie afgaat, wordt er een geluid geproduceerd, meestal in combinatie met een geautomatiseerde stem die een ontruimingsplan in werking stelt en mensen in staat stelt om tijdig het pand te kunnen verlaten
Is een brandmeldinstallatie verplicht?
Een brandmeldinstallatie, ook wel kortweg BMI genoemd biedt zeer veel voordelen met betrekking tot de brandveiligheid, maar is niet in elk pand verplicht. Of je een brandmeldinstallatie nodig hebt kun je controleren door in de meeste gevallen contact op te nemen met de gemeente. De functie van het gebouw en de zelfredzaamheid van de personen die zich in het gebouw bevinden zijn essentieel. Het Bouwbesluit 2012 gaat ook in op eventuele eisen met betrekking tot een brandmeldinstallatie. Het type BMI hang echter af van het soort gebouw en de omvang van het pand. Een BMI moet echter voldoen aan NEN 2534, wat staat voor Nederlandse Norm. Deze norm geeft ook aan, welke zaken er in het onderhoudsplan moeten worden opgenomen en hoe vaak de installatie gekeurd dient te worden.
Tips bij de aanschaf van een BMI
Wanneer je hebt vastgesteld dat je een brandmeldinstallatie nodig hebt en over gaat tot het zoeken van de geschikte BMI dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zeer aan te raden om een installatie te kopen die beschikt over een inspectie certificaat. Dat is ook noodzakelijk om te tonen aan overheidsinstanties wanneer nodig of aan verzekeringsmaatschappijen. Daarnaast is het belangrijk om in dit soort gevallen geen concessies te doen op de betrouwbaarheid en zaken te doen met een erkend en gecertificeerd bedrijf. Eenmalig aanschaffen en vervolgens geen omkijken meer is niet van toepassing, BMI periodiek onderhoud is broodnodig. Tot slot is het vaak een groot voordeel om een zogenaamde ‘doormeld’ installatie aan te schaffen die ervoor zorgt dat wanneer het alarm afgaat, de hulpdiensten, in dit geval de brandweer automatisch een melding krijgt en zo altijd op tijd op de hoogte is en snel ter plaatse is.