Heb je jarenlang hard gewerkt en ben je toe aan een welverdiend pensioen? Dan is het fijn als jij je bedrijf kan overdragen aan iemand die voort kan bouwen op je succes. Ook als je nog maar een paar jaar bezig bent als ondernemer en je wilt je gaan focussen op andere zaken, dan is het prettig als je iemand kan vinden die je onderneming kan overnemen. Hoe kun je dit praktisch aanpakken en goed laten verlopen? In dit blogartikel geven wij je een aantal bruikbare tips.
Je bedrijf verkopen – Begin op tijd met de voorbereidingen
Je onderneming is iets waar je jarenlang hard voor hebt gewerkt en daarom verkoop je deze niet aan de eerste beste partij. Als het bedrijf in handen komt van je eigen kinderen, hoef je je veelal geen zorgen te maken. Wat nu als je die niet hebt, maar wel op zoek wilt naar een geschikte partij? Het is toch een beetje het loslaten van je kindje dat voor het eerst zijn of haar eerste passen gaat zetten. Al met al kan het overdragen van je bedrijf aan een derde partij al snel een paar jaren van je leven vragen. Begin daarom op tijd met de voorbereidingen!
Breng je wensen in kaart
Breng voor jezelf in kaart wat je eigen wensen zijn. Natuurlijk is het sluiten van een aantrekkelijke deal belangrijk, maar je dient daarbij altijd rekening te houden met verschillende factoren:
- Hoe ziet de concurrentie eruit en staan er bedrijven in jouw vakgebied te koop?
- Hoe ziet de markt er op dit moment uit en is de vraagprijs die je wenst reëel?
- Waar vind je veel kopers voor jouw bedrijf?
- Waarom is jouw bedrijf interessant voor kopers en wat is de reden dat jij jouw bedrijf te koop gaat zetten?
- Verkoop je ook je bedrijfsinventaris?
- Wat blijft er onder aan de streep voor jou over na overname door een andere partij?
Schrijf alles voor jezelf op, lees het nog eens na en laat het eventueel lezen door een onafhankelijke partij of iemand die dichtbij je staat.
Schakel een deskundig en onafhankelijk adviseur in
Als ondernemer kun je niet altijd alles overzien. Dat geldt ook als je je bedrijf wilt laten overnemen door iemand anders. Je doet er daarom goed aan een externe adviseur in te schakelen die deskundig en onafhankelijk is. Daarmee voorkom je dat een bedrijfsovername mislukt. Je wordt namelijk niet alleen gewezen op de fiscale gevolgen van de verkoop van je bedrijf, maar er wordt ook rekening gehouden wat het psychisch met je doet en wat de financiële gevolgen zijn voor jou als aanstaand ex-ondernemer.
Wat ga je straks doen?
Hoewel je er nu misschien nog niet zoveel mee bezig bent, is het ook slim om na te denken over wat je gaat doen na de verkoop van je bedrijf. Hoe ga je met je tijdsindeling om? Door niet langer werkzaam te zijn, valt er een groot gat dat je nu met andere zaken kunt gaan opvullen. Kortom, hoewel je bijna ondernemer-af bent, is er nog genoeg werk aan de winkel en een goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar? Tijd om aan de slag te gaan!