Als je een auto least, betaal je maandelijks een vast bedrag om in jouw lease auto rond te rijden. Voor veel mensen is dit aantrekkelijk, simpelweg omdat het door middel van leasen mogelijk is om de mooiste auto’s te rijden zonder duizenden euro’s te moeten betalen voor de aanschaf van de wagen.
Wil jij ook een auto leasen? Dan kun je bij het tekenen van een leasecontract uit diverse vormen van leasen kiezen. Welke mogelijkheden er zijn bij het leasen van een auto, lees je in dit artikel.
Mogelijkheid 1: de financiële lease
De financiële lease wordt ook wel de financial lease genoemd en dit betreft een vorm van het verlenen van een krediet voor de aanschaf van een auto. De auto staat op de naam van de leasenemer, ook wel de lessee genoemd en komt bij de lessee op de balans te staan. De leasemaatschappij, ook wel de lessor genoemd, betaalt de kosten voor het gebruik van de auto voor en ontvangt iedere maand terugbetalingen met rente op de rekening. Er wordt meestal geen service meegenomen in het contract, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van verzekeringen, het betalen van belastingen en het onderhouden van de auto. Kortom: de auto staat op jouw naam en je betaalt iedere maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij om jouw auto te kunnen rijden en langzaam maar zeker terug te betalen.
Mogelijkheid 2: de operationele lease
De tweede mogelijkheid die je hebt bij het leasen van een auto, is de optie van de operationele lease. In dit geval komt de auto niet op jouw naam te staan, maar blijft de auto op naam van de leasemaatschappij of lessor staan. De auto komt niet officieel in jouw bezit en staat niet op jouw balans, waardoor je werkkapitaal vrijhoudt. De kosten van de leaseauto worden iedere maand van jouw winst- en verliesrekening geboekt. Heb je de auto helemaal terugbetaald, dan komt de wagen wel op jouw naam te staan.
De operationele lease kent in twee varianten, namelijk:
- De operationele lease met open calculatie: je hebt inzicht in de berekeningen van de leasemaatschappij en je draagt het risico van de lessor. Is er budget over aan het einde van het contract, dan wordt dit verrekend.
De operationele lease met gesloten calculatie: je spreekt van tevoren een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij voor een lease auto. Je loopt zelf geen enkel risico en kijkt aan het einde van het contract hoeveel kilometers de auto inderdaad gereden heeft en wordt er een nacalculatie gemaakt om eventueel geld terug te geven.
Mogelijkheid 3: de full operational lease
Tot slot is er nog de kredietmogelijkheid van de full operational lease. Hierbij neemt de leasemaatschappij alle kosten van het lease autorijden op zich, behalve de kosten van de brandstof. Kies je voor deze leasevorm, dan besteed je in feite alles uit aan de leasemaatschappij of lessor.
Update: Mogelijkheid 4: shortlease
In de eerste versie van dit artikel waren we de mogelijkheid van shortlease vergeten. Bij shortlease zijn er geen financiële risico’s en langdurige contracten. Shortlease is al mogelijk vanaf 2 maanden en is ideaal voor startende ondernemers / zzp’ers. (aanvulling via VWP Shortlease). Shortlease vindt plaats op basis van full operational lease, maar is toch een vermelding op zicht waard vanwege de flexibelere voorwaarden.