Voor beleggen heb je geen uitgebreide studie in de financiële richting nodig. Integendeel. Er zijn veel beleggers die zonder een officiële studie erg succesvol zijn in de beleggerswereld of op de aandelenbeurs. Wat van belang is, is dat iedereen goed kijkt naar de omstandigheden die van invloed kunnen zijn op ieders situatie. We bespreken ze in dit blog.
Gouden bergen?
Iedereen belegt anders, en dat betekent dus dat de ervaringen van andere beleggers niet altijd voor iedereen kunnen gelden. Dat houdt dus ook in dat je er niet van moet uitgaan dat het succes van een belegger zonder opleiding betekent dat er voor jou nu ook gouden bergen in het verschiet liggen op de beurs.
Specifieke informatie
Laten we eens kijken waar je als belegger dan wel houvast hebt wat betreft beleggen in aandelen. Als je interesse hebt om je geld in de aandelenmarkt te steken en je weet niet precies waar je moet beginnen, dan kun je jezelf een paar basale vragen stellen. Zo krijg je meer grip op je financiën, en hierdoor weet je beter in welke richting je moet zoeken naar specialistische info, en op welke onderwerpen je de boeken links kunt laten liggen.
Vragen
Een begin kan gemaakt worden als je jezelf de vraag stelt: “wil ik beleggen op de beurs, of wil ik speculeren op de beurs?” Aan de hand van je antwoord kun je namelijk twee heel verschillende paden bewandelen op de beurs.
Koersverschil
Niet een van de twee opties is per se beter in het algemeen. Maar afhankelijk van ieders situatie en wensen kan men wel spreken van een betere keuze. Zo kan men met opties kopen, futures en CFD’s beter speculeren op koersverschillen dan wanneer men een handvol aandelen van één bedrijf zou aanschaffen.
Renderen
In het geval dat men aandelen aanschaft van een bedrijf, is het waarschijnlijker dat men dit doet als onderdeel van een beleggingsstrategie. Het idee is om aandelen voor een goede prijs te kopen en dit vast te houden voor een langere tijd zodat de aandelen rendement opleveren en dus uiteindelijk meer in het laatje brengen dan de oorspronkelijke inleg.
Gokken?
Nu we beter helder hebben wat het verschil is tussen beleggen en speculeren is het van belang om ook duidelijk te maken wat speculeren vooral niet is. Als je speculeert, ofwel verwacht, dat de koers van een effect zal dalen ofwel stijgen doe je dit op basis van je onderzoek.
Zo kun je kijken naar de cijfers die bedrijven zoals PostNL publiceren om een idee te krijgen waar het mogelijk heen kan gaan met de koers van dit bedrijf. Op basis daarvan kun je ofwel speculeren op een koersdaling, dan wel een koersstijging van dit aandeel. Om die reden is gedegen speculeren niet hetzelfde als gokken waar je zonder enig onderzoek een keuze maakt zoals men doet aan een speeltafel.