De juiste domeinnaam is uitermate belangrijk voor jouw website. Domeinnamen vormen het unieke adres – ook wel URL of link genoemd – naar de website. Een goede domeinnaam draagt bij aan identiteit, herkenbaarheid en vindbaarheid. Een weloverwogen keuze is dus van belang. Maar na lang wikken en wegen, blijkt jouw favoriete domeinnaam bezet te zijn. Een reële kans, want wereldwijd bestaan er honderden miljoenen domeinnamen. Help! Wat nu? Wees niet getreurd. Gelukkig bestaan er verschillende mogelijkheden om dit probleem te tackelen en kun jij alsnog je WordPress-website bouwen.
Onderhandelen met eigenaar
Je kunt altijd een poging wagen om de domeinnaam over te kopen van de huidige eigenaar. Het biedt echter niet de garantie dat het ook lukt. Houd rekening mee met het prijskaartje. Deze bepaalt de eigenaar. Je hebt de meeste kans op succes als er weinig activiteit is op het domein. Weinig activiteit kan verschillende oorzaken hebben. Het komt regelmatig voor dat het domein is geparkeerd. Hoe dan ook: je zult in contact moeten komen met de eigenaar om te achterhalen of het domein überhaupt te koop is. De hostingprovider kan het contact eventueel voor je leggen, maar je moet zelf de onderhandelingen doen.
Wees creatief met extensies
Een andere optie is creatief zijn met de extensie van de URL. Een extensie is het laatste onderdeel van een domeinnaam. Bijvoorbeeld .nl, .com of .eu. In Nederland zijn .nl en .com natuurlijk populair. Wanneer vakantiehuis.nl bezet is, kun je bijvoorbeeld voor de IJslandse extensie kiezen: vakantiehu.is. Daarnaast neemt het aanbod aan verschillende extensies steeds meer toe. Zo bestaan er ook specifieke extensies zoals .shop, .store of .amsterdam. Met zulke extensies zijn er voorlopig een stuk minder domeinnamen geregistreerd. Bovendien kan zo’n extensie de identiteit en professionaliteit van de domeinnaam versterken.
Varieer met woorden, letters, cijfers en tekens
Ook kun je in de domeinnaam creatief zijn met woorden, letters, cijfers en tekens. Denk aan synoniemen: vakantiewoning in plaats van vakantiehuis. Of varieer met enkelvoud en meervoud: vakantiehuizen.nl. Het gebruik van een koppelteken is eveneens een mogelijkheid. Gebruik voor de overzichtelijkheid maximaal één. Dus vakantie-huis.nl. Een andere taal is de overweging ook waard: vakantiecasa.nl. De buitenlandse benaming moet in ieder geval makkelijk begrijpen te zijn. Een laatste optie is het gebruik van cijfers in de URL: vakantiehuis4you.nl of vakantiehuis2you.nl. In combinatie met de extensie is er vast een mooi alternatief te vinden, als de domeinnaam maar herkenbaar blijft!